Akce pro veřejnost

Dny otevřených dveří na observatoři v Ondřejově 19. a 20. května

Po oba dny pro vás budou otevřena naše odborná pracoviště a budete si je moci prohlédnout s výkladem odborníků. Na pátek zveme také školy! Otevírací doba po oba dny 9 až 18 hodin, v pátek a sobotu večer navíc za jasného počasí pozorování oblohy dalekohledem. Doprovodný program. Návštěva je vhodná nejen pro vážné zájemce, ale i laiky či pro rodiny s dětmi – hvězdárna je krásná a zajímavá.  Vstup i doprovodný program zdarma.

Program 

Doprovodný program

Po oba dny:

V tomto případě modelu skutečného meteoritu Žďár nad Sázavou z 9. prosince 2014, jehož pád v podobě bolidu byl zachycen našimi bolidovými kamerami. Dostanete mapku pádové oblasti a můžete začít s hledáním. Jak se hledá 40 g meteorit? To poznáte. Škola hledání bude navazovat na výklad u expozice meziplanetární hmoty. Není třeba se registrovat, přijďte prostě na sraz k Muzeu V. Šafaříka, odkud odcházejí exkurze do Oddělení meziplanetární hmoty. Programem a hledáním s návodem vás provede Dr. David Čapek z Oddělení meziplanetární hmoty. Program a tedy i komentovaná prohlídka expozice meziplanetární hmoty bude v těchto termínech přizpůsobena i dětem. 

V pátek:

 Mgr. Michal Bursa, Ph.D. - Co astronomie přinesla lidstvu, aneb bude levnější chleba?

Astronomie je věda zabývající se výzkumem vesmírných těles, dějů ve vesmíru i vesmírem jako celkem. Přináší však studium nebeských dějů společnosti nějaký ryze praktický užitek? Odpověď možná překvapí - s původně astronomickými technologiemi se setkáváme doslova každý den a mnohdy si ani neuvědomujeme, že za ně vděčíme právě astronomii.

(přednáška je v přízemí budovy slunečního oddělení)

V sobotu: 

Dětský program pro malé i větší – před kopulí Perkova dalekohledu

V sobotu od 10 do 18 hodin bude v areálu hvězdárny postaveno mobilní planetárium. Pořady jsou vhodné pro rodiny s dětmi a začínají každou celou hodinu počínaje 10. hodinou, poslední je od 17 hodin. Rezervace neprovádíme, ale myslíme si, že se na všechny dostane. Zdarma, ale POZOR - koná se pouze za pěkného počasí. Při dešti nebo větru nebude možné mobilní planetárium instalovat. Sledujte předpověď počasí, případně náš Facebook, kde uvedeme aktuální stav. Mobilní planetárium přiveze PLANETUM (www.planetum.cz) z Prahy a my za to moc děkujeme.  

Občerstvení

V sobotu od 10 do 17 hodin občerstvení v budově Slunečního oddělení. Firma "Ondřejovský koláč" nabízí nejen svoje poctivé koláče, ale také slané a teplé občerstvení, nápoje a zmrzlinu.    

Zvířata u hvězdárny

V sobotu od 9 do 18 hodin v prostoru hřiště u hvězdárny, hned vedle parkoviště VÝSTAVA DROBNÉHO ZVÍŘECTVA – holubů, králíků a drůbeže – pořádaná Základní organizací Českého svazu chovatelů v Ondřejově. Bohatá tombola. Vstupné dobrovolné.

Upozornění: z této akce budou pořizovány fotografie a videozáznamy pro účely archivace a propagace.

V muzeu si můžete zakoupit turistickou známku a další upomínkové předměty. 

Podrobný program ke stažení v DOC

Mapka ke stažení v PDF