Akce pro veřejnost

Veletrh vědy

Veletrh vědy 30. 5. - 1. 6. 2024 na PVA EXPO Praha

Více informací na www.veletrhvedy.cz. A samozřejmě zde nebudeme chybět.

Společný stánek Astronomického ústavu AV ČR, Evropské jižní observatoře, Ústavu fyziky atmosféry a především spojujícího programu Strategie AV21 - Vesmír pro lidstvo návštěvníkům přiblíží vesmír a jeho výzkum. 

Z vesmíru jsme si tentokrát vybrali detekci něčeho tak malého, že to člověk bez pomocí extrémně citlivých přístrojů není schopen zachytit. A přitom nám gravitační vlny přinášejí a v budoucnu ještě přinesou zásadní informace o dějích ve vzdáleném vesmíru. Na misi LISA Evropské kosmické agentury se podílejí odborníci ze tří ústavů Akademie věd – Fyzikálního ústavu, Ústavu fyziky atmosféry a Astronomického ústavu. Start se předpokládá v roce 2034. Ale už teď si v našem stánku budete moci prohlédnout prototyp českého instrumentu pro misi a protože vlnění obecně je oblíbené i u dětí, najdou u nás i zábavu pro ně. No a samozřejmě se u nás budete moci podívat dalekohledem.   

V naší expozici se tak trochu zapojíte do dvou evropských organizací, které jsou na samé hranici technologie poznávání vesmíru. Na misích Evropské kosmické agentury, nejen na třech sondách mise LISA, se podílí řada našich vědců. Evropská jižní observatoř zase staví budoucí největší dalekohled světa o průměru 39 metrů a Češi jsou u toho. Vše zabaleno do sloganu „Vesmír pro lidstvo“, který je výzkumným programem Strategie AV21 a který koordinuje Astronomický ústav AV ČR. Stánek ve spolupráci Astronomického ústavu AV ČR, Ústavu fyziky atmosféry AV ČR a Evropské jižní observatoře vás prostě zavede do vesmíru.

Doprovodný program - pozorování Slunce
Po dobu Veletrhu vědy, ale jen za pěkného počasí, nabídne Sluneční sekce České astronomické společnosti ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR pozorování Slunce dalekohledem (samozřejmě opatřeným slunečním filtrem). Slunce se blíží maximu své činnosti a tedy je na něm opravdu hodně k vidění.