Novinky

Meteority z tělesa 2024 BX1 nalezeny

Máme radost, že nyní můžeme doplnit zprávu o zdokumentovaném nedávném pádu malého tělesa, které bylo objeveno ještě před jeho vstupem do atmosféry Země. Meteority se podle našich výpočtů skutečně našly. A ne ledajaké. 

To, že se fragmenty tohoto tělesa v podobě malých kamínků už podařilo najít, znamená, že na Zemi máme další meteority s rodokmenem - známe jejich dráhu ve Sluneční soustavě dráhy a tudíž víme, odkud k nám přiletěly. Zatím je hlášeno pět nálezů o celkové hmotnosti téměř 300 gramů.

Z analýzy záznamů bolidu naši kolegové z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR zjistili, že to nejspíš nebyl úplně běžný kosmický kámen. A nalezené úlomky to potvrzují - vůbec totiž nepřipomínají běžné meteority - ani ohlazené železo, ani obyčejný chondrit s tmavou kůrkou po tavení, ani uhlíkatý chondrit, ale achondrit! Jde tedy o typ meteoritu, který k nám přiletěl z nějakého vyzrálejšího tělesa s výraznější geologickou historií. Podle PŘEDBĚŽNÝCH odhadů by se dokonce mohlo jednat o tzv. aubrity. Ty jsou tvořeny z velké části kosočtverečnými pyroxeny magmatického původu. Navíc jsou silně brekciované, čili rozbité a zase složené díky velkým impaktům. Z jakého tělesa aubrity pocházejí, to zatím nevíme. (Využili jsme podklady geologa Mgr. Pavla Gabzdyla, specialisty na meteority - děkujeme :-)). 

Dr. Petr Scheirich z Oddělení meziplanetární hmoty doplňuje: „Je to osmý případ objevu asteroidu před jeho vletem do atmosféry (2008 TC3, 2014 AA, 2018 LA, 2019 MO, 2022 EB5, 2022 WJ1, 2023 CX1, 2024 BX1) a čtvrtý případ, u nějž byly následně nalezeny meteority (2008 TC3 - Súdán, 2018 LA - Botswana, 2023 CX1 - Francie, 2024 BX1 - Německo).

A doporučení na závěr: chcete-li o meteoritech vědět víc, můžete si koupit knihu Pavla Gabzdyla Kameny z vesmíru, stojí za to.

Foto: První objevený fragment z planety 2024 BX1. Autor: Zsolt Kereszty.
Foto: První objevený fragment z planety 2024 BX1. Autor: Zsolt Kereszty.