Novinky

Evropská jižní observatoř – seriál přednášek 22.–24. 2. 2024 v Brně

Největší observatoře, mikrovlnný vesmír, exoplanety, krásy oblohy a budoucnost astronomie. A ti nejlepší přednášející, kteří k tomu mají opravdu co říct. Podrobný program přednášek na Hvězdárně a planetáriu Brno najdete na  https://www.hvezdarna.cz/novinky/evropska-jizni-observator-kralovna-astronomie/.

Astronomie je často považována za nejstarší vědu a není pochyb o tom, že pohled na hvězdy a pás Mléčné dráhy, táhnoucí se za jasných nocí přes celou oblohu, musel naplňovat posvátným úžasem lidi všech věků a kultur. V dnešní době se astronomie navíc pyšní tím, že je jednou z nejmodernějších a nejdynamičtějších věd, která využívá nejpokročilejší technologie k odhalování fascinujících tajemství vesmíru.

Současným tahounem světové astronomie je Evropská jižní observatoř (European Southern Observatory, ESO), špičková mezivládní vědecko-technická organizace zabývající se astronomií, která byla založena v roce 1962. Všechny dalekohledy ESO jsou umístěny v chilské poušti Atacama, na úžasném místě s excelentními podmínkami pro pozorování oblohy. Evropská jižní observatoř sdružuje momentálně 16 evropských zemí, a to včetně České republiky, která se připojila 30. dubna 2007. Máme tedy velkou výsadu být součástí tohoto velkolepého projektu. A vy můžete být u toho s námi.