Novinky

Do kosmu s Krtkem - novinky

Americké centrum Velvyslanectví USA v Praze
Česká kosmická kancelář
Astronomický ústav AV ČR

TISKOVÁ ZPRÁVA z 26. května 2011

V noci na dnešek přišla tato fotografie amerického astronauta Andrewa Feustela ve skafandru určeném pro výstup do kosmického prostoru s jeho osobním maskotem na misi STS 134 raketoplánu Endeavour - českým Krtkem (na astronautově rameni). 

Manželka astronauta Indira Feustelová k fotografii napsala:
"Malý tvoreček na rameni Drewa je Krtek (nebo roztomile Krteček). Krtek je milovaná postavička známá mnoha generacím lidí v mnoha zemích, ale především ve vlasti mé matky, v České republice. Když jsem byla malá, moje maminka mi příběhy o Krtkovi četla."

Krteček je symbolem nejen astronauta Feustela v osobním balíčku astronauta na palubě raketoplánu Endeavour, ale je také symbolem programu Do kosmu s Krtkem, a to za podpory autora Zdeňka Milera.

Vzdělávací cyklus přednášek pro žáky základních škol a pro studenty středních škol, který je součástí programu, má za sebou už 1000 posluchačů ze základních škol, na 400 ze středních škol, na 200 dospělých a také 70 dětí z mateřských škol. S programem se nyní chystáme do Vyškova (30.5.), do Znojma (31.5.), do Plzně (1.6.), na Hvězdárnu a planetárium v Českých Budějovicích (9.6.), do malé obce Rasošky (16.6.) a do mnoha dalších míst - Ondřejova, Berouna, Ústí nad Labem, Prahy a dalších.

31. května 2011 je také uzávěrka výtvarné soutěže Do kosmu s Krtečkem. Vedle mnoha vyhlášených výtvarných soutěží tato opravdu zaujala, před uzávěrkou chodí velké balíky, evidujeme už několik stovek výkresů a také třírozměrné exponáty. Vyhodnocení soutěže bychom chtěli spojit s návštěvou astronauta Feustela v České republice, ta je však ještě v jednání.

Kontakty:

Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR
suchan@astro.cz, 737 322 815
www.dokosmuskrtkem.cz
http://www.facebook.com/DokosmusKrtkem

Ke stažení:

Tisková zpráva (pdf)