Akce pro veřejnost

Týden vědy a techniky s Astronomickým ústavem 1. - 15. 11. 2014

Výstavy:

Pohledy do nebe z Evropské jižní observatoře

Datum a čas konání: 1.-15. listopadu 2014, 9:00–22:00

Místo konání: OC FORUM NOVÁ KAROLINA, Jantarová 3344/4, Ostrava

Na výstavě se můžete podívat například na nejkrásnější planetu Saturn v naší Sluneční soustavě, na známou Krabí mlhovinu v naší Galaxii i do vzdálených světů cizích galaxií. Fotografie byly pořízeny na jedné z nejvýkonnějších observatoří světa na Mt. Paranalu v Chile, kterou provozuje Evropská jižní observatoř, jíž je Česká republika od roku 2007 členským státem.

Pohledy do nebe z Evropské jižní observatoře a dvě alší výstavy

Datum a čas konání: 4.-15. listopadu 2014, PO–SO 10:00–18:00

Místo konání: ČESKÉ CENTRUM PRAHA, Rytířská 31, Praha 1

Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Škoda auto, Nanormální svět.cz, České centrum Praha, Ústav přístrojové techniky AV ČR

Premiérové uvedení tří nových výstav, které mají potenciál zaujmout českou i zahraniční veřejnost. První z nich připomíná tradici a historii automobilky ŠKODA AUTO. Druhá - pod názvem NANORMÁLNÍ SVĚT CZ.2014 - se věnuje historii, současnosti i blízké budoucnosti nanotechnologií a současné nanodiagnostice. Triptych uzavírá exkurze do makrosvěta nazvaná POHLEDY DO VESMÍRU.

Přednášky:

Slunce - co dnes o něm víme?

Datum a čas konání: 7. listopadu 2014 v 11:00

Místo konání: Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, Malý sál

Přednášející: RNDr. Pavel Kotrč, CSc., Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.

Přednáška o tom, z čeho se naše hvězda skládá, jak je velká, jak je horká, jak se projevuje svojí sluneční činností, co dnes na Slunci můžeme moderními přístroji pozorovat. A také na jaké otázky už umíme a na které ještě neumíme odpovědět. To bude předmětem budoucích výzkumů.

 Dynamické Slunce

Datum a čas konání: 11. listopadu 2014 v 9:00

Místo konání: Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, Velký sál

Přednášející: Mgr. Michal Švanda, Ph.D., Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.

Slunce je označováno za typického zástupce hvězd – stálic. Stálým však rozhodně není. Naopak, mění se doslova před očima. Jaké fyzikální pochody jej k těmto změnám nutí? A jak rychle probíhají? Můžeme je vidět? Přijďte se přesvědčit sami.

Co se odehrálo 15. února 2013 nad Čeljabinskem?

Datum a čas konání: 12. listopadu 2014 v 10:00

Místo konání: iQLANDIA, Nitranská 10, Liberec

Přednášející: Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.

Nikdo o tom dopředu nevěděl. K Zemi se rychlostí 19 km za sekundu přiřítilo obří těleso a vnořilo se do naší atmosféry. Byl to největší pozorovaný pád od Tunguzského meteoritu v roce 1908. Česká astronomie opět slavila úspěch – dráha tělesa byla posléze spočítána na observatoři v Ondřejově. Co nám hrozí od takové srážky? Byly škody na místě „přiměřené“, nebo mohly být menší? Nebo dokonce větší?

Je tma ohroženým druhem?

Datum a čas konání: 12. listopadu 2014 v 17:00

Místo konání: iQLANDIA, Nitranská 10, Liberec

Přednášející: Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.

Působí to samozřejmě, že ve dne je světlo a v noci tma. Ale je to opravdu tak? Mají lidé ve městech dostatek tmy? Potřebujeme tmu vůbec k něčemu? Světelné znečištění trápí astronomy, kteří musí svoje hvězdárny stěhovat daleko od civilizace. Ve městech už Mléčnou dráhu neuvidíme. O tomto celosvětovém ekologickém problému a co se s tím dá dělat...

Dny otevřených dveří na Spořilově

Více zde.