Akce pro veřejnost

Přichází Týden vědy a techniky s astronomickým programem!

Astronomický ústav AV ČR je i letos zapojen do bohatého programu Týdne vědy a techniky 2015, který nabízí ve dnech 1. – 15. listopadu nepřeberné množství vědecko-populárních akcí a událostí pro širokou veřejnost, a to po celém území České republiky. V rámci programu pořádaného Astronomickým ústavem se můžete těšit především na poutavé přednášky, veřejná pozorování astronomickými dalekohledy nebo na jedinečné dny otevřených dveří na pražském pracovišti ve Spořilově.

Program Týdne vědy a techniky AsÚ proběhne hned na několika místech České republiky. Na akce tak můžete zavítat do Ostravy, Prahy, Olomouce či do Liberce. Ve všech případech se budete moci těšit na setkání s profesionálními astronomy, poznat jejich pracovní náplň a pochopitelně se dozvědět mnoho zajímavého z dění v astronomii i v kosmonautice. Kdy a kam se tedy vydat?

Neděle 1. listopadu 2015 v Ostravě

Přijďte se podívat dalekohledem a zeptat se na to, co vás z astronomie zajímá. Od 10 do 18 hodin na velké akci Akademie věd v OC FORUM Nová Karolina v Ostravě. Další informace.

Čtvrtek 5. listopadu 2015 v iQLANDIA v Liberci 

V 10:00 přednáška Mgr. Petra Scheiricha, Ph.D. „Úsvit trpasličích planet“ (iQLANDIA, Nitranská 10, Liberec).  

Sobota 7. listopadu 2015 v iQLANDIA v Liberci

V 17:00 přednáška RNDr. Jiřího Svobody,  Ph.D. „Objevy rentgenové astronomie – minulé i budoucí“ (iQLANDIA, Nitranská 10, Liberec).  

Pondělí 9. listopadu 2015 v Praze v budově Akademie věd

V 9:00 přednáška Mgr. Petra Scheiricha, Ph.D. „Pozor, padající kamení!“ (Národní 3, Praha 1 - nutná registrace na www.tydenvedy.cz). 

Pondělí 9. listopadu 2015 na Václavském náměstí v Praze

Od 9:00 do 16:00 akce „Prevence mozkové mrtvice, kouzlo chemie a pozorování dalekohledy v srdci Prahy“ Společnosti Bayer, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR a Astronomického ústavu AV ČR. Projděte se v unikátním modelu srdce, nechte se zdarma vyšetřit a zjistěte včas své riziko ohrožení mrtvicí. Svoje výsledky konzultujte na místě s lékařem, který vám poradí vhodné možnosti prevence. Budete mít také příležitost si naživo prohlédnout science show pracovníků z Ústavu organické chemie a biochemie, a nebo se pod vedením odborníků podívat do astronomického dalekohledu, přes filtr na naši nejbližší hvězdu a když to neumožní počasí, tak na pozemské objekty (Praha, Václavské náměstí).

Středa 11. listopadu 2015 v Praze v budově Akademie věd 

V 11:00 přednáška prof. Jaroslava Klokočníka „Čínské pyramidy - byly orientovány astronomicky?“ (Národní 3, Praha 1 – nutná rezervace na www.tydenvedy.cz). Další informace.

Čtvrtek 12. listopadu 2015 v Praze

Přednáška a diskuze na téma Hvězdné nebe nad hlavou a odpadky pod nohama - za Astronomický ústav AV ČR se zúčastní prof. Jan Palouš. Podstata 96 % vesmíru není známa, neboť jde o záhadnou temnou hmotu a temnou energii. O vesmíru usuzujeme podle informací o malé části celku, což vyžaduje značnou opatrnost a skromnost. I v dalších oblastech lidského myšlení však na tom nejsme o mnoho lépe. Skoro polovinu rozlohy měst tvoří vágní prostor bez zjevného určení. Co se děje v oblastech našeho světa, které jsme donedávna pokládali za "okrajové" a tedy nedůležité? Jak jejich redefinice mění pohled na celek? A jak k tomu věda došla a proč jí to trvalo tak dlouho? Dva příběhy – z fyzikálního života vesmíru a sociálního života měst – nám ukáží, že vidět špičku ledovce ještě neznamená vidět celý jev... Další informace

Čtvrtek 12. listopadu v Olomouci

V 10:00 Přednáška Mgr. Petra Scheiricha, Ph.D. „Úsvit trpasličích planet“ (Vědecká knihovna v Olomouci, Bezručova 3, Olomouc). 

Pátek a sobota 13. - 14. listopadu 2015 v Praze na Spořilově

Program Dní otevřených dveří v Astronomickém pavilonu v Praze v listopadu 2015.
Program Dní otevřených dveří v Astronomickém pavilonu v Praze v listopadu 2015.

 Pražské pracoviště Astronomického ústavu AV ČR na Spořilově, kde sídlí Oddělení galaxií a planetárních systémů, představí 13. a 14. listopadu 2015  pohled do zákulisí práce svých vědeckých skupin v přednáškách a rovněž nabídne pozorování oblohy dalekohledem z kopule a terasy. Dny otevřených dveří tak přinesou vskutku pestrý a velmi poutavý program. Čeká vás prohlídka budovy, přednášky, pozorování dalekohledem, výstava fotografií, program pro děti. Další informace.

Sobota 14. listopadu v iQLANDIA v Liberci

V 17:00 přednáška Mgr. Petra Scheiricha, Ph.D. „Pozor, padající kamení!“ (iQLANDIA, Nitranská 10, Liberec).  

Od 3. do 15. listopadu 2015 v iQLANDIA v Liberci

Na výstavě „Pohledy do vesmíru“ se můžete podívat např. na nejkrásnější planetu Saturn v naší Sluneční soustavě, na známou Krabí mlhovinu v naší Galaxii a nahlédnout i do vzdálených světů cizích galaxií. Fotografie byly pořízeny na jedné z nejvýkonnějších observatoří světa na Mt. Paranalu v Chile, kterou provozuje Evropská jižní observatoř, jíž je Česká republika od roku 2007 členem. Výstava je přístupná v termínech ÚT–PÁ 9:00–17:00, SO 9:00–19:00, NE 9:00–17:00.

Další informace o programu Týdne vědy a techniky naleznete rovněž na programovém rozcestníku akce. Pro bližší informace ohledně astronomického programu kontaktujte Pavla Suchana (suchan@astro.cz nebo mobil 737 322 815)