Akce pro veřejnost

Astronomický ústav AV ČR na Veletrhu vědy 6. až 8. června

Zveme vás na společný stánek Astronomického ústavu AV ČR, Evropské jižní observatoře, Evropské kosmické agentury, České astronomické společnosti a programu Vesmír pro lidstvo Strategie AV21 na velmi oblíbeném a programem velmi nabitém Veletrhu vědy pořádaném Akademií věd České republiky na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech ve dnech 6. až 8. června 2019, denně od 10 do 18 hodin. Vstup zdarma. Více o Veletrhu vědy na www.veletrhvedy.cz.

Už zdálky vás upoutá model rentgenové družice Athena s plánovaným startem do vesmíru v roce 2031. Athena bude zkoumat černé díry – a jednu černou díru, v tomto případě samozřejmě bezpečnou, najdete i v centrální expozici stánku. Občas z ní uvidíte typický výtrysk hmoty a budete moci přistoupit až do její těsné blízkosti. Tak trochu se zapojíte do dvou evropských organizací, které jsou na samé hranici technologie poznávání vesmíru. Na misích Evropské kosmické agentury, nejen na družici Athena, se podílí řada našich vědců. Evropská jižní observatoř právě vyhlásí unikátní celosvětovou soutěž a vy se dozvíte, jak se zúčastnit. A jak se můžete zapojit do astronomie vy? Ukáže Česká astronomická společnost – vědecká společnost, jejímž členem nebo členkou se od věku 15 let můžete stát i vy. Vše zabaleno do sloganu „Vesmír pro lidstvo“, který je výzkumným programem Strategie AV21. A možná se vám poštěstí potkat se před vstupem na Veletrh vědy s astronomy ze Sluneční sekce České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, kteří vám při příznivém počasí ukáží dalekohledem naši nejbližší hvězdu Slunce, samozřejmě bezpečně přes filtry.

Videopozvánku z vysílání České televize naleznete zde.

 

Doprovodný program:

Panelová diskuze: Bojíte se tmy?

6. června 2019 od 13:30 (Keplerův sál) - POZOR, nutná rezervace na www.veletrhvedy.cz

Pavel Suchan, Ing. arch. Lenka Maierová, Ph.D., Hynek Medřický, Anna Pasková, M.A., budou diskutovat o světelném znečištění. Diskuzi moderuje Václav Moravec.

Taková samozřejmá věc jako tma už dávno není vůbec samozřejmá. Zatímco ve dne se před sluncem čím dál častěji schováváme v kancelářích, večer si naopak rozsvítíme, abychom si prodloužili den. A to má své následky. Nejen že ve městech přestáváme vidět hvězdy, ale také působíme neblaze na přírodu a její biodiverzitu a na lidské zdraví. Navíc si světlo, které nám ve své přemíře škodí, zaplatíme. Odhaduje se, že jen v České republice se ročně utratí za světlo namířené do špatných směrů dvě miliardy korun. Co s tím? Máme šanci to změnit?

Multimediální science show: Hledání tmy

8. června 2019 od 16:00 a od 17:00 (Keplerův sál) -  POZOR, nutná rezervace na www.veletrhvedy.cz  

Od úsvitu lidstva nás provází střídání dne a noci, světla a tmy. Příroda na Zemi se tomu přizpůsobila a pro ni i pro člověka je to rytmus, který zásadně ovlivňuje naše pocity, naše životy, naše zdraví a svět kolem nás. Světlo vnímáme pozitivně, máme při něm pocit bezpečí. Svítíme kolem sebe v noci čím dál více, aktivně žijeme vlastně už 24 hodin denně. A tady je ten zádrhel. Nedokážeme se světlem pracovat tak, aby nám bylo pouze dobrým sluhou. My mu dovolujeme, aby nám bylo zlým pánem. Ztrácíme hvězdnou oblohu nad námi, živočichům ubíráme jejich životní podmínky v noci, pociťujeme zdravotní problémy. Světelné znečištění se dnes už týká 2/3 pozemšťanů, v Evropě je to 99 %.

Přijďte si to zažít na vlastní oči. Oblohu kolem sebe zářící tisíci hvězd, kdy se tají dech, zatímco vzápětí se ocitáte v centru velkoměsta a všude kolem vás je jako v pravé poledne. Situace, které zažíváme v našich životech a situace, které už málokdo z vás může kvůli světelnému znečištění zažít. Zážitky, emoce, poučení, výzva – vše ve velkoplošné projekci, s otázkami a polemikou herečky Evy Holubové a komentářem Pavel Suchana z Astronomického ústavu AV ČR.

Eva Holubová
Se jménem, tváří a neotřelým herectvím Evy Holubové je spojen divácký úspěch nejednoho českého filmu. Vyniká zejména v tragikomických rolích, diváci si ji jistě pamatují z filmů Pelíšky nebo Účastníci zájezdu. Celovečerních filmů má na svém kontě zhruba padesátku a kromě nich i řadu rolí v televizních inscenacích a seriálech. Výrazné role vytvořila také na divadle.

Pavel Suchan
Astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím a věnuje se také ochraně pozorovacích podmínek. Je místopředsedou České astronomické společnosti, jejím čestným členem i tiskovým tajemníkem a předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu. Je také členem mezirezortní pracovní skupiny pro světelné znečištění zřízené ministrem životního prostředí.