Novinky

Den otevřených dveří na pražském pracovišti 5. listopadu

Kdy: sobota 5. 11. od 10 do 17 hodin
Kde: Praha 4 - Spořilov, Boční II 1401
Věková skupina: rodiny s dětmi, dospělá veřejnost

Den otevřených dveří

Ve spořilovském vědeckém kampusu se otevírají dveře tří pracovišť Akademie věd: Geofyzikálního ústavu, Ústavu fyziky atmosféry a Astronomického ústavu. Seznámíte se s jejich vědeckou činností, pro děti je připravena soutěž a dětský koutek. Na našem pracovišti se budete moci podívat dalekohledy na Slunce nebo na pozemské objekty (podle počasí) a setkáte se s vědci, kteří vesmír skutečně zkoumají. Není nutné (ani možné) provést rezervaci. 

Podrobný program na na našem pracovišti – Oddělení galaxií a planetárních systémů:

 Po dobu Dne otevřených dveří bude v areálu k dispozici občerstvení v zaměstnanecké jídelně. 

Speciálně pro děti:

5.11. během Dne otevřených dveří (10 až 17 hodin) - dětský koutek s astronomickou tématikou a soutěž Stezka napříč areálem Akademie věd.

Přednášky pro veřejnost v sobotu 5. listopadu:

13:00 Mgr. Michal Bursa, Ph.D. - Co astronomie přinesla lidstvu aneb bude levnější chleba?
14:00 RNDr. Jiří Svoboda, Ph.D. - Jak vypadá černá díra v centru naší Galaxie? 
15:00 Mgr. Jiří Horák, Ph.D. - Také si myslíte, že žijeme v tom nejlepším možném světě? Aneb o snadno přehlédnutelných vadách na kráse našeho vesmíru. 

 

Úniková místnost s astronomickou tématikou:

V rámci Dne otevřených dveří na našem pražském pracovišti jsme připravili hru ve stylu Únikové místnosti s astronomickou tématikou, kde si otestujete vaše dedukční uvažování, znalosti a schopnost spolupracovat. Je doporučena od 12 let, nejlépe pro týmy s dvěma až pěti (aktivními) účastníky. Pokud máte zájem, vyplňte formulář (napište preferovaný čas, my se ozveme, je-li volno). Escape room vám zabere zhruba 45 minut. Malé děti se asi budou nudit, ale můžete je posadit na gauč – v takovém případě hračky s sebou. Termíny jsou k dispozici v sobotu 5. 11. 2022 mezi 10:00 a 16:00. Přehled volných termínů a rezervací je v této tabulce: http://galaxy.asu.cas.cz/page/escape-room. Těšíme se na vás. 

Dotazníkové šetření na webu:

Pokud budete tak hodní a zapojíte se, umožníte nám do budoucna zkvalitnit nabídku a formáty popularizačních akcí, které pro veřejnost v Akademii věd chystáme - https://www.tydenavcr.cz/anketa/.