Akce pro veřejnost

Veletrh vědy 8. až 10. června na PVA EXPO Praha

Více informací www.veletrhvedy.cz. A samozřejmě zde nebudeme chybět. Z vesmíru jsme si tentokrát vybrali planety – ty extrasolární, tedy mimo Sluneční soustavu, ale i ty z naší Sluneční soustavy, a to především Jupiter. Na průzkum této největší planety Sluneční soustavy a především jejích tří ledových měsíců se letos na jaře vydala jedna z největších meziplanetárních sond. Evropská kosmická agentura (ESA) ji vyslala na raketě Ariane V z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně a ke svému cíli vzdálenému téměř miliardu kilometrů sonda dorazí po osmiletém putování Sluneční soustavou. Na sondě se podíleli odborníci ze dvou ústavů Akademie věd – Ústavu fyziky atmosféry a Astronomického ústavu.

V naší expozici se tak trochu zapojíte do dvou evropských organizací, které jsou na samé hranici technologie poznávání vesmíru. Na misích Evropské kosmické agentury, nejen na sondě JUICE, se podílí řada našich vědců. Evropská jižní observatoř staví budoucí největší dalekohled světa o průměru 39 metrů a Češi jsou u toho. Vše zabaleno do sloganu „Vesmír pro lidstvo“, který je výzkumným programem Strategie AV21 a který koordinuje Astronomický ústav AV ČR. Stánek ve spolupráci Astronomického ústavu AV ČR, Ústavu fyziky atmosféry AV ČR a Evropské jižní observatoře vás prostě zavede do vesmíru.

Přednášky z Astronomického ústavu AV ČR na Veletrhu vědy:

Čtvrtek 10,30

Vznik sluneční soustavy a života na Zemi - Michal Bursa

Jestli jste někdy přemýšleli, co bylo předtím, než bylo Slunce a planety, odpověď je jednoduchá: byla zima a tma. Co se ale muselo stát, aby se narodilo Sluníčko a aby vznikly planety? Kde se na Zemi vzala voda a jak dlouho to trvalo, než v ní vznikl život? Vyzkoušíme si to naživo! A mimochodem, bylo to trochu jinak, než se to říká ve škole.

Představení je vhodné pro 1. stupeň ZŠ

Pátek 10,30

Astronomické technologie - Michal Bursa

Obrázky vesmírných objektů a zprávy o nových objevech vždy přitáhnou velkou pozornost, stavba dalekohledů a družic pro výzkum vesmíru ovšem stojí nemalé peníze. Přináší nám studium nebeských dějů kromě barevných fotek i nějaký ryze praktický užitek? Odpověď možná překvapí – s původně astronomickými technologiemi se setkáváme doslova každý den a mnohdy si ani neuvědomujeme, že za ně vděčíme právě astronomii. Třeba máte něco astronomického dokonce v kapse...

Představení je vhodné pro 2. stupeň ZŠ a SŠ

Představení programu Strategie AV21 - Vesmír pro lidstvo na Open Stage Veletrhu vědy 9. a 10. června 

Chtěli jste se něco dozvědět o zaměření výzkumného programu Strategie AV21 - Vesmír pro lidstvo a báli jste se zeptat? Tak tady je příležitost. Nebo můžete jenom poslouchat. Na Veletrhu vědy, hned u vchodu, proběhne v pátek 9. a v sobotu 10. června celkem šest představení témat a výzkumů. Vyprávět o nich budou vždy ti nejpovolanější. A možná ...možná přijde i nějaký ten mimozemšťan. A když už přijdete, prohlédněte si nejen naší expozici na Veletrhu vědy (www.veletrhvedy.cz), vstup i doprovodný program je zdarma.  

Datum Čas Téma
pátek 9.6. 13:00 Exoplanety - klíč k největším záhadám lidstva
  14:00 Pohledy do vesmíru ze Země
  15:00 Jak odhalit tajemství černých děr
sobota 10.6. 11:00 JUICE na cestě k ledovým měsícům Jupitera
  13:00 Solar Orbiter - sonda určená na gril
  14:00 Jak prodloužit okamžit zatmění Slunce