Novinky

Pád meteoritů Morávka v Geocachingu

Právě byla vypuštěna do světa další geocache, tentokrát připomínající pád Morávky. Najdete ji v Beskydech.

Nejprve pro ty, kteří o tomto fenoménu současnosti ještě neslyšeli. Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache (v češtině psáno i keš), o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice. Při hledání se používají turistické přijímače GPS. Po objevení kešky, zapsání se do logbooku a případné výměně obsahu ji nálezce opět uschová a zamaskuje. Jednou ze základních myšlenek geocachingu je umísťování kešek na místech, která jsou něčím zajímavá a přesto nejsou turisticky navštěvovaná. V popisu kešky (listing) jsou pak uvedeny informace o místě s jeho zvláštnostmi a zajímavostmi. Kešky se ale umísťují i do zajímavých míst velmi frekventovaných. V některých případech je zajímavým právě úkol, který je s nalezením kešky spojen.

Meteorit Morávka

Nově uložená keška se nachází v budoucí Beskydské oblasti tmavé oblohy a týká se meteoritu Morávka. Dne 6. května roku 2000 ve 14 hodin v okolí tohoto místa dopadly úlomky meteoritu. Dostal název Morávka, podle obce blízké k místu dopadu. Meteorit je těleso kosmického původu, které proletělo zemskou atmosférou a dopadlo na zem. Po celém světě bylo nalezeno mnoho meteoritů, ale jen málo z nich se může chlubit titulem "meteorit s rodokmenem". Takové označení mají jen ty meteority, u kterých se dala určit původní dráha ve Sluneční soustavě, před srážkou se Zemí.

Pádová oblast meteoritu Morávka. Červeně vyznačena místa nálezu meteoritů.Jedním z nich je i Morávka. Meteorit Morávka byl tak jasný, že byl jeho let atmosférou viditelný i za bílého dne. Původní dráhu meteoritu určili vědečtí pracovníci Astronomického ústavu AV na základě 3 videozáznamů pádu tělesa a doplňkových svědectví. Stáří horniny meteoritu Morávka se později v laboratoři ukázala být čtyři a půl miliardy let. Jedná se o relativně běžný kamenný meteorit (chondrit). Odhaduje se, že původní těleso mělo hmotnost přibližně jeden a půl tuny. Většina hmoty se při průletu zemskou atmosférou vypařila. Vědci odhadují, že mohlo dopadnout až 100 kg meteoritů. Zatím se podařilo najít 6 kusů o celkové hmotnosti 1,4 kg. Většina však dopadla do těžko přístupného terénu.

Ve své době byl Morávka šestý meteorit s rodokmenem na světě. Dnes je jich 18, z toho ve 12 případech se na výpočtu dráhy podíleli čeští vědci. Na území ČR jsou v současnosti 3 meteority s rodokmenem, Příbram, Benešov a Morávka.

Kešky v našem ústavu

Zájmu nadšenců se těší také Astronomický ústav AV ČR. V současné době najdete v areálu naší observatoře 4 kešky. Přijďte si je k nám najít…